Botoksun en sık kullanım alanı yüzdeki kırışıklıkların engellenmesinde, yemek borusu alt uçta görülen bazı yutma güzçlüklerinin tedavisinde ( Akalazya) , Şiddetli mide kasılmaları ve kusmalarla seyreden Gastrik Parezi adlı bir mide hastalığında, bazı kas iskelet hastalıklarında ve makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür hastalığındadır.
Botoksun allerji veya başka yan etki oluşturma riski çok çok az olduğundan çok güvenli bir ilaçtır. Yıllardır Tıpta güvenle ve başarıyla kullanılan botoksun ameliyatsız obezite tedavisi için kullanılması oldukça yeni bir uygulamadır. 2-3 yıldır uygulanan mide botoksu dünyada da giderek artmaktadır. Amerikada John Hopkins Üniversitesi tarafından devam ettirilen Botoksla zayıflalama programı mevcuttur.
Esasen mideye uygulandığında botoks etkisini midenin düz kasları üzerinde gösterir. Midenin düz kasları botoksa maruz kaldığında eskisi kadar hızlı ve güçlü kasılmaya son verirleri.
Temel olarak midedeki kasılmalar yani mide peristaltizm dalgaları gıdaların mideden ilerleyip ince barsaklara ilerlemesi görevi görürler, böylece hızlıca barsaklara giden gıdalar buradan emilir ve kalori olarak bünyemize karışırken, gıdasını kaybedip boşalan midede ise tekrar acıkma durumu söz konusu olur.
Yani botoksla kasılması yavaşlatılan mide aslında gıdaları hızla boşaltamaz, yani dolu kalır. Mide dolu kaldığında gıda emilimi de yavaşlar ve acıkma daha az olur. Botoksun mide üzerindeki diğer bir etki ise mide asidini alatması ve mideden salınan GHRELİN adlı iştah hormonu seviyesinin düşümesidir. Böylece daha az acıkma hissi, daha çok tokluk hissi oluşur. Bünyemize daha az kalori girmiş olur.
Mide botoksu Gastroskopi veya Üst Sindirim Sistemi Endoskopisi diye bilinen işlemle uygulanır.
Endoskopisi ünitesinde genel anestezi alan hastaya önce endoskopik tüm mide ve on iki parmak barsağı incelemesi yapılır, enjeksiyona engel bir durum yoksa botoks çok ince bir iğne vasıtasıyla mide duvarındaki kaslara uygulanır.
Değişmekle birlikte mide botoksu işlem ortalama 20- 30 dakika kadar sürecektir. İşlem sonunda hasta iyice uyanıp kendine gelmesi ve dinlenmesi için 60 dk dinleneceği dinlenme odasına alınacaktır.
Mide Botoksu uygulaması ağrılı değildir, genel anestezi altında yapıldığından hasta herhangi bir ağrı veya rahatsızlık duymaz. İşlem bittikten bir iki saat sonra evine gidebilir.
Aynı yüz botoksunda da olduğu gibi mide botoksunun etki süresi 4-6 ay sürecek sonrasında botoks etkisini yitirecektir. Bu süre zarfında hastaların hayatlarında gerekli beslenme tarzı ve egzersiz alışkanlıklarını gerçekleştirmeleri beklenir.
Hem mide botoksu hem de mide balonu endoskopi ile uygulanır ve uygulama süreleri neredeyse eşittir. Mide balonu sonrasındaki ilk iki veya üç gün boyunca birçok hastada kramp tarzı ağrılar olmaktayken Mide Botoksunda kramp ağrıları olmayacaktır. Mide balonları türlerine göre 12 ay kadar midede kalıp etki gösterirken botoks etkisini 4-6 ay içinde yitirecektir. Günümüzde mide botoksunun mide balonu ile birlikte de kullanılması yönünde bir eğilim yavaş yavaş başlamışlır.
Mide botoksu yeni bir tedavidir, yaklaşık 2 yıldır uygulanmaktadır, ancak bir çok hastalık üzerinde botoks çok güvenle kulanıldığından, hatta gastrik parezis adlı mide hastalığında mideye botoks uygulandığından botoksun mide üzerindeki kullanımı yeni değildir ve güvenlidir. Mide Botıksunun değişik hastalıklar için kullanımı uzun süredir mevcut iken obezite tedavisinde kullanılması ise yeni bir gelişmedir.
Mide Botoksu sonrası 1-2 saat hastaneden dinlenme odasında kalmak yeterlidir, hastalar sonrasında evlerine gidebilirler.